מיומנויות ביצוע

מבוא

הטכנולוגיה כוללת מיומנויות חשיבה ויצירת פתרונות טכנולוגיים בפועל. היא אינה רק פתרונות או הבנת העולם ברמה התיאורטית אלא התערבות בעולם הפיסי הממשי שבאה להביא בו שינוי. כדי לפתור בעיות המהנדסים מתבוננים לעבר העתיד, חוזים כיצד יראה העולם לאור הפתרונות המוצעים, חוזרים מן העתיד אל ההווה, מתכננים את הפתרון ומייצרים אותו.

בתכנון ובייצור הפתרון נעשה שימוש גם במיומנויות טכניות. השימוש במוצרים והאחזקה שלהם אף היא מצריכה מיומנויות טכניות. הבנייה של מיומנויות טכניות דרושה לאוריינות הטכנולוגית של האזרחים וכן להכשרה של מומחים בתחומים טכנולוגיים שונים.

הסקירה שלהלן עוסקת בשאלות הבאות:

• מהן מיומנויות טכניות ומדוע חשוב להבנות אותן? •   מה נדרש כדי להגיע לשליטה במיומנויות טכניות? •   מהן מיומנויות טכניות עמלניות? •   לאילו קבוצות מקובל לחלק את המיומנויות הטכניות העמלניות? •   מהן מיומנויות טכניות גרפיות? •   מהו רישום ומהו סרטוט? מהו תפקידם בתהליך אפיון המוצר? 

להורדת הקובץ
סרטוני מיומנויות ביצוע

חדש!

 

כל סדרת סרטוני מיומנויות הביצוע בפלייליסט אחד:

סרטוט תיבה

 

הדבקה

בתהליכי התכנון של פתרון בעיות טכנולוגיות תלמידים נדרשים לעתים לבנות דגם או אבטיפוס.

מיומנויות ההדבקה שייכות לקבוצת המיומנויות הטכניות שתוצאתן היא הוספה של חומר או חלקים/רכיבים. לדוגמה: הדבקה של שני לוחות עץ או חיבור שני לוחות מתכת באמצעות הלחמה.

כאן תמצאו 2 סרטונים קצרים ו-3 תדריכים למורה, העוסקים בהוראה מפורשת של מימנות ההדבקה של חומרי גלם שונים: נייר, קרטון ועץ.

 

הדבקת נייר
הדבקת קרטון ועץ
הדבקה ודבקים
גזירה

הניסיון מלמד שלא תמיד התלמידים מקפידים על אחיזה נכונה של המספריים כמו גם על פעולת גזירה נכונה. אחיזה נכונה של המספריים וביצוע תנועות גזירה נכונות חשובים ביותר להקטנת המאמץ הפיסי, לשמירה על הבטיחות, למניעת השחתה של חומר ולקבלת תוצר מדויק.

כאן תמצאו 4 סרטונים קצרים ו- 4 תדריכים למורה, העוסקים במספריים ובמיומנות הגזירה של חומרים שונים: נייר, בד ועוד…

אודות המספריים

גזירת נייר

גזירת בד
עבודה בעץ

העץ הוא חומר גלם להכנת קשת רחבה מאוד של מוצרים: רהיטים, חפצי נוי וכלי בית, פיגומים לבתים, בתים, מוצרי נייר ועוד.כלי עבודה לעיבוד עץ הם מגוונים בהתאם למטרת העיבוד והם כוללים כלים כגון: פטישים, מסורים, מברגים וברגים, משופים למיניהם, מלחציים וכליבות ועוד.

כאן תמצאו 4 סרטונים קצרים ו-4 תדריכים למורה, העוסקים בהוראה מפורשת של מימנות הנגרות:

 

שולחן נגרות
ניסור
שיוף וליטוש
הברגה
מתכננים ובונים מוצרים מעץ

חומר הגלם עץ הוא אחד החומרים הנפוצים בשימוש על ידי האדם מהעת הקדומה ועד ימינו. התכונות הייחודיות של חומר הגלם עץ מאפשרות מגוון רחב של שימושים בו. יחידה זו מזמנת לתלמידים התנסויות בתכנון ובנייה של מוצרי פשוטים לשימוש בחיי היומיום.המטרה המרכזית של היחידה היא רכישת מיומנויות תכנון וביצוע של מוצרים מעץ.

פרקי הדגם:

מבוא

פרק ראשון: על חומר הגלם עץ: (1) חוקרים מוצרים מעץ; (2) העץ בשירות האדם (3) סוגי עצים ותכונותיהם

פרק שני: מוצרים פשוטים מעץ לשימוש בבית

מוצר 1 : מכינים שלט תלייה לבית

מוצר 2 : מכינים לוח קולבים

מוצר 3 : מכינים קופסה מעץ

מוצר 4 : מכינים קופסת בריחה

סרטוט

בתהליכי התכנון של פתרון בעיות טכנולוגיות תלמידים נדרשים לסרטט את המוצר (עוד לפני בנייתו). 

סרטוט חופשי של גופים עתיד לאפשר לתלמידים דרך תקשורתית להבעת הרעיון לפתרון. סרטוט נכון של גופים תלת מימדיים עתיד להביא לבנייה מדויקת של המוצר.

כאן תמצאו 2 סרטונים קצרים ו-2 תדריכים למורה, העוסקים בהוראה מפורשת של מימנות הסרטוט של גופים בתלת מימד: תיבה וגליל.

 

סרטוט תיבה
סרטוט גליל
סימון

לסימונים יש חשיבות לאפיון מדיוק של הגופים ותרגומם באופן מדויק לפתרון הממשי. הסימון יכול לשמש גם כאמצעי לייצוג הידע (הרעיון) של המתכנן וכבסיס לשיח אודות הרעיון עם האנשים הרלוונטיים. הסימון הסופי משמש כאמצעי לביצוע ולהוצאה אל הפועל של הפתרון.

כאן תמצאו 3 סרטונים קצרים ו-3 תדריכים למורים, המציגים הוראה מפורשת של סימון על גבי נייר / עץ / בד בהתייחס ל: סימון חופשי; סימון בעזרת סרגל; סימון בעזרת שבלונה. 

סימון על נייר

סימון על עץ

סימון על בד
הוספה

מיומנויות הוספה: אלה הן מיומנויות שתוצאתן היא הוספה של חומר או חלקים/רכיבים. לדוגמה: הדבקה של שני לוחות עץ או חיבור שני לוחות מתכת באמצעות הלחמה. 

כאן תמצאו 3 סרטונים העוסקים בדוגמאות מגוונות של מיומנויות החיבור וההוספה של נייר, ללא שימוש בדבק:

חיבור והוספה - חלק א
חיבור והוספה - חלק ב
חיבור והוספה - חלק ג

התחבר

×